NMT

NMT (Nordic Mobile Telephone) är en teknik för trådlös kommunikation som användes i Norden på 1980- och 1990-talet. NMT-systemet var den första standarden för mobiltelefoni som tillät användare att ringa från en mobiltelefon på ett trådlöst nätverk. Det var också den första tekniken som gjorde det möjligt att ringa samtal mellan olika länder, vilket var en revolutionerande utveckling på den tiden när tekniken lanserades.

NMT-systemet använde sig av analog teknik och hade en räckvidd på upp till 35 km. Det var också det första systemet som gav möjlighet att genomföra samtal från en bil, vilket var en stor fördel för företag och organisationer som behövde ha en mobil kommunikationslösning. NMT-systemet hade också en mängd olika säkerhetsfunktioner, dessa inkluderade kryptering av de samtal som ringdes. Detta för att skydda kommunikationen från avlyssning.

NMT-systemet var mycket populärt i Norden på 1980- och 1990-talet, men har sedan dess ersatts av mer avancerade tekniker som GSM och 3G. Trots detta finns det fortfarande en del NMT-nätverk i drift idag, även om de används allt mindre. NMT-systemet spelade en viktig roll i utvecklingen av mobiltekniken och lade grunden för den mobila kommunikationen som vi känner den idag.